Reguli de baza

Masurarea golului in care va fi montata fereastra din tamplarie PVC, este una dintre operatiile foarte importante, de care depinde executia ulterioare a ferestrei. De aceea trebuie executata cu foarte mare grija si corectitudine.

Astfel, pentru a putea efectua masuratoarea avem nevoie de o ruleta.
Masuratorile se efectueaza in milimetrii.

Se stabileste locul unde se va monta fereastra cu geam termopan, in plan interior sau median. Sunt situatii in care glaful (pervazul) nu este drept, astfel in exterior este mai mic, iar in interior mai lat.

Daca s-ar lua masuratorile la exterior si apoi s-ar monta fereastra la interior, atunci tocul executat ar fi mai mic decat cel necesar, iar in cazul in care s-ar lua masuratorile la interior si fereastra s-ar monta la mijloc, atunci tocul obtinut astfel ar fi mult mai mare, si nu ar putea fi montat, fara modificarea golului din zid. De aceea, in momentul in care se stabileste unde se monteaza fereastra, acolo se iau si masuratorile.

Atentie: se recomanda ca ferestrele termopan sa fie montate cat mai in interiorul incaperii, in caz contrar probabilitatea aparitiei mucegaiului fiind mult mai mare.

Pentru masurarea inaltimii unei ferestre, se masoara intodeauna in trei parti: stanga, mijloc, dreapta.
Pentru masurarea lungimii unei ferestre, se masoara la fel, in trei parti: sus, mijloc, jos.

Sunt situatii cand golul pentru fereastra nu are aceleasi dimensiuni, in stanga fata de dreapta, sau sus fata de jos; de aceea este corect sa masuram golul de zid in toate posibilitatile. In urma efectuarii masuratorilor in acest fel, se ia cea mai mica cota masurata, din care se scade conform tabelului de mai jos spatiul necesar montarii ferestrei si etansarii cu spuma.

Latimi minime ale rosturilor de montaj

Astfel, aceasta cota obtinuta se numeste cota de executie sau cota de fabricatie a ferestrei (cu geamuri termopan sau tripan).

Exemplu:
Golul din zid are dimensiunea de 1000 x 1000mm.
Pentru a afla cota de executie va trebui sa scadem in jurul ferestrei cate 10mm. Asadar cota de executie va fi 1000-10-10 x 1000-10-10mm, adica 980 x 980mm.